מאיר יערי

מאיר יערי

מאיר יערי (וואלד) נולד ב-25.4.1897 בעיירה רישא בגליציה, פולין וכבר בגיל צעיר הצטרף לתנועת "השומר הצעיר" שנוסדה אז. בשנים 1918-1915 התחיל ללמוד חקלאות באקדמיה של וינה, אוסטריה, ולנהל את קן "השומר הצעיר" בעיר. כאשר פרצה מלחמת העולם הראשונה גויס לצבא האוסטרי ושירת כקצין בצבא. (מעניין לציין בהקשר זה שכושר המנהיגות הצבאי עבר כנראה בתורשה: בנו הבכור של מאיר, האלוף אביעזר יערי, הצטיין כקצין מודיעין בכיר בצה"ל, במיוחד במלחמת יום הכיפורים. נכדו הבכור, האלוף ידידיה יערי-גרול, הצטיין כמפקד שייטת 13 ולאחר מכן כמפקד חיל הים).

בשנת 1919, עם סיום המלחמה, הפסיק מאיר יערי את לימודיו כי החליט שהגיע הזמן להגשמה עצמית, יצא ל"הכשרה" לקראת עלייתו ארצה, ושנה לאחר מכן עלה ארצה במסגרת "העלייה השלישית". תחילה עבד בסלילת כבישים ובנטיעת זיתים בביתניה עילית ותחתית, אך בשנת 1921 יצא למקווה ישראל להמשיך בלימודי החקלאות. במקביל המשיך גם בפעילות פוליטית ונמנה עם מייסדי הסתדרות העובדים הכללית בארץ ישראל. בשנת 1923 כתב את המסה הרצינית הראשונה שלו "סמלים תלושים", בה יצא נגד המיתוס של ביתניה.

"בית יערי" בחצר הגדולה

באותה שנה התחתן מאיר עם אנדה לבית קארפ, ושנה לאחר מכן, בהיותם עדיין במחנה בתל אביב, נולדה בִתו רחל. ב-1924 ייסד את תנועת "השומר הצעיר" העולמית וב-1927 את תנועת "הקיבוץ הארצי", בה שימש במשך שנים רבות כמזכ"ל, השתתף במספר קונגרסים ציוניים ופרסם מאמרים חשובים בקביעת דרכה של תנועת הפועלים בארץ. ב-1929 עלה עם גרעין "הרצליה א' " ליישב מחדש את מרחביה, אשר שימשה מאז כביתו עד יומו האחרון.

שיחזור חדרו של מאיר יערי ב"בית יערי"

בשנת 1946 היה בין מקימי מפלגת "השומר הצעיר" ושימש כמזכיר הכללי שלה. שנתיים לאחר מכן קיבץ תחת דגלו עוד מספר גופים, הקים את מפלגת הפועלים המאוחדת (מפ"ם) שהייתה מוכרת כמפלגה שמאלית מובילה ומשפיעה רבות על הנעשה בארץ, היה המזכיר הכללי והיה בפועל אחד משני ראשיה. כאשר הוקמה כנסת ישראל – כיהן ברציפות כראש סיעת מפ"ם במשך שבע כנסות. בשנת 1973, בגיל 76, פרש מתפקידיו במפ"ם ובכנסת אך המשיך בפעילות פוליטית ובפרסום מסות הגות רעיוניות בעיתון המפלגה "על המשמר".

ב-12.2.87, בגיל 89, נפטר מאיר יערי ונקבר בבית הקברות של קיבוץ מרחביה, שהיה בשעתו גם מקום קבורתם של חברי הקואופרציה - ולמעשה בית הקברות העברי הראשון בעמק יזרעאל.

הביקור במקום וקבלת הדרכה אפשריים רק לאחר תיאום טלפוני מראש לנייד 052/3638156, דמי הכניסה מופיעים על לוח המודעות אשר ב"מידע למבקר".